Uluslararası Yayınevi BelgelerimizBelgeler Gizle
PA Paradigma Akademi, uluslararası bir yayınevidir. Ayrıntılı bilgi...
kalp Created with Sketch.

Sivas, Altınyayla (Tonus) Yöresi Halı ve Düz Dokuma Yaygıları

Stok Kodu: 9786256905108

400.00 

Orta Asya’da başlayıp, farklı Türkmen gruplarıyla Anadolu’ya taşınan dokumacılık faaliyetleri her ne kadar günlük ihtiyaçları karşılamaya yönelik yapılmış olsa bile, bu topraklara yerleşen boy ve ailelerin kullandığı özgün malzeme, renk, motif ve desen anlayışıyla her biri sanat eseri niteliği kazanmıştır. Genellikle yapıldığı yörenin adı ile anılan, teknikten ziyade motif ve desen kurgularıyla birbirinden ayrılan dokumalar, kadim kültürümüzün Anadolu’ya yansıyan örnekleridir.
Türklerin Anadolu topraklarına girdikleri ilk günden itibaren, belli başlı dokuma merkezleri arasında daimî şekilde yerini koruyan Sivas halı ve düz dokuma yaygıları hakkında çok sayıda akademik çalışma yapılmış olmasına rağmen, yörük kültürünün hâkim olduğu Altınyayla ilçesi ile köylerine ait dokumacılığın anlatıldığı birkaç makale dışında bugüne kadar kapsamlı bir çalışma yapılmamıştır. Gözden kaçtığı veya önem atfedilmediği için göz ardı edilen bu vb. yörelerin de araştırılarak, bulunan farklı dokuma örneklerinin yeni bilgiler eşliğinde literatüre kazandırılması, Türk Dokuma kültürünün daha iyi anlaşılması bakımından fayda sağlayacaktır.
Bu düşünceden hareketle, Sivas’ın Altınyayla ilçesi ve köylerinde sürdürdüğümüz araştırmalarda tespit ettiğimiz halı ve düz dokuma yaygılar, malzeme, teknik, tür, renk, motif ve desen özellikleri yönünden detaylı şekilde incelenerek, yörenin kültürel birikimine ait bilgiler eşliğinde kitapta ifade edilmeye çalışılacaktır.

Yayınevi

Türü

Yazar/Editör

Basım Bilgisi

1. Basım

Basım Dili

Basım Yılı

Cilt Bilgisi

Normal Kapak

Kağıt Cinsi

Enzo Kağıt

En x Boy (cm)

21×29,7

Sayfa Sayısı

253

ISBN No

9786256905108

Sayfa: /
Sayfa: /
betmatik ligobet nisanbet betebet hiltonbet milosbet