Uluslararası Yayınevi BelgelerimizBelgeler Gizle
PA Paradigma Akademi, uluslararası bir yayınevidir. Ayrıntılı bilgi...
kalp Created with Sketch.

Mersin Yöresi Yörük – Türkmen Topluluklarında Kadın, Evlilik ve Aile

Stok Kodu: 9786057691958

140.00 

Yörükler, öteki Türkmen toplulukları ile birlikle, toplumumuzun en önemli bileşenlerinden birini oluşturur. Yörük-Türkmen kültürü de kültürümüzün temel köşe taşlarından birini teşkil eder. Anadolu Yörük-Türkmen kültürünün kökenleri Orta Asya Türk göçebeliğine kadar iner. Anadolu’da Yörükler oldukça büyük bir coğrafyada varlık göstermişlerdir. Yörüklere büyük ölçüde Sivas, Ankara, Bolu, Kastamonu,Balıkesir, Manisa, Kütahya, Afyon, Uşak, İzmir, Aydın, Antalya, Konya, Adana, Mersin, Hatay, Gaziantep ve Kahramanmaraş illeri sınırları dâhilinde rastlanır.

Mersin ili, özellikle de Mersin kırsalı, ülkemizde, Yörük-Türkmen topluluklarının en yoğun yaşadığı coğrafi bölgelerin başında gelir. Yarı-göçer konumdaki bazı topluluklar, ülkemizde yaşanan hızlı değişim-gelişim sürecinin de tabi bir neticesi olarak, yok olma tehdidi ve baskısı ile karşı karşıyadır. Sorunlar yalnızca göç yolu ve güzergâhlarında yaşanan sıkıntılarla sınırlı kalmamaktadır. Bu toplulukların mensubu bireyler, ekonomik problemlerden aile içi ilişkilere, çocuklarının eğitimine kadar ciddi problemlerle de mücadele vermektedirler. Hal böyle olunca, Mersin yöresi Yörük-Türkmen topluluklarına yönelik akademik çalışmaların önemi bir kat daha artmaktadır.

Toplumsal, ekonomik, teknolojik ve diğer alanlarda yaşanan hızlı değişim, milli kültürümüzün en önemli unsurlarından olan Yörük-Türkmen kültürünün, maddi ve manevi boyutları üzerinde de önemli bir baskı ve tehdit unsuru oluşturmaktadır. Bu tehditleri, gelişen medya ve bilişim teknolojileri nedeniyle, küresel kültürel baskılar daha da ileri seviyelere taşımaktadır. Gidişat, en kısa sürede kalıcı ve süreklilik arz eden tedbirler alınmazsa, önemli bir kültürel birikimimiz yol olmak gerçeği ile yüz yüze kalacaktır.

Yayınevi

Yazar/Editör

Türü

, ,

Basım Dili

Cilt Bilgisi

Karton Kapak

Kağıt Cinsi

Kitap Kağıdı

Basım Yılı

Basım Tarihi

Nisan – 2020

Basım Bilgisi

1. Basım

Sayfa Sayısı

120

ISBN No

9786057691958

En x Boy (cm)

16×24

betmatik ligobet nisanbet betebet hiltonbet milosbet